zweeds-rabat-zwart

Als je op zoek bent naar een mooie en functionele toevoeging aan je tuin, dan is een houten schutting wellicht iets voor jou. Het voegt niet alleen warmte en sfeer toe aan je buitenruimte, maar kan ook een echte blikvanger zijn. Maar hoe plaats je eigenlijk zo’n schutting? Hieronder volgt een stap voor stap handleiding, inclusief informatie over de verschillende houtsoorten die beschikbaar zijn.

Stap 1: Kies de juiste houtsoort

Er zijn verschillende houtsoorten beschikbaar voor schuttingen, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Zo is geïmpregneerd grenen bijvoorbeeld een goedkope en duurzame optie, terwijl hardhout zoals bankirai zeer duurzaam is en een mooie natuurlijke uitstraling heeft. Denk goed na over de uitstraling die je wilt hebben en hoeveel onderhoud je wilt verrichten aan de schutting.

Stap 2: Meet de lengte van de schutting

Meet de lengte van de schutting op. Gebruik hierbij een touw of draad om de lijn van de schutting uit te zetten. Zo kun je beter inschatten hoe de schutting eruit komt te zien en hoeveel hout je nodig hebt.

Stap 3: Graven van de gaten

Begin met het graven van de gaten waarin de palen van de schutting geplaatst zullen worden. Houd rekening met de diepte van de gaten, dit verschilt per houtsoort en de lengte van de palen. Gemiddeld moet je rekenen op een diepte van 60 cm. Plaats vervolgens de palen in de gaten.

Stap 4: Plaatsen van de planken

Begin met het plaatsen van de planken. Plaats de eerste plank tegen de eerste paal en zorg ervoor dat deze waterpas staat. Gebruik vervolgens een tweede paal om de tweede plank te bevestigen. Ga door met het plaatsen van de planken tot de schutting de gewenste hoogte heeft bereikt.

Stap 5: Afwerking

Als de schutting staat, is het tijd voor de afwerking. Gebruik afdeklatjes om de schroeven en spijkers te bedekken. Eventueel kun je de schutting nog behandelen met een beits of verf om deze te beschermen tegen weersinvloeden.

Verschillende houtsoorten

Geïmpregneerd grenen

Geïmpregneerd grenen is een goedkope en duurzame houtsoort. Geïmpregneerd tuinhout is niet vatbaar voor aantasting door schimmels en insecten. Dit komt door de hars of lak waarmee het hout is behandeld, wat het ook waterafstotend maakt.

Hardhout

Hardhout, zoals bijvoorbeeld bankirai, is zeer duurzaam en heeft een mooie natuurlijke uitstraling. Dit type hout is echter wel prijziger dan geïmpregneerd grenen.

Douglas hout

Douglas hout is ook een populaire keuze voor schuttingen. Het is duurzaam en heeft van nature een mooie roodbruine kleur. Het hout kan onbehandeld worden gebruikt en zal dan na verloop van tijd vergrijzen. Douglas hout is ook ideaal te gebruiken voor Zweeds rabatdelen.

Eikenhout

Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort en heeft een mooie rustieke uitstraling. Het hout is wel zwaarder en daardoor lastiger te verwerken dan andere houtsoorten.

 

Elke houtsoort heeft dus zijn eigen unieke eigenschappen en het is belangrijk om goed te bedenken welke houtsoort het beste past bij jouw wensen en de omgeving waarin de schutting geplaatst zal worden.

Houten schutting plaatsen: stap voor stap handleiding

Post navigation